אין לאן לברוח – חלק 2
תחשבו על זה אנחנו שחיים בפלורידה. כשיש איום של הוריקאנים יש לנו אפשרות לברוח, לנסוע: לטוס למשפחה בישראל, אולי לחברים בניו יורק, לדודים בקליפורניה. אבל עכשיו עם התפשטות וירוס הקורונה אין לאן לברוח, גם אם נצליח למצוא טיסה הרי אנחנו עלולים להידבק במטוס וחלילה נגיע לישראל נמצא עצמינו 14 יום בבידוד.
זוכרים את מנגנוני הישרדות האוטומטיים העוזרים לנו לשרוד במצבי איום- Fight, Flight. Freeze and Fawn ?
אז עכשיו אין לאן לברוח ואנחנו נשארים. נשארים עם חוסר וודאות בכל תחומי החיים. נשארים כאשר למעשה אין הרבה ידע על הנגיף ופעולותיו.
“אני שונא להפסיד כסף והרבה כסף”, “אני מפחדת מה יקרה להורי”, “אני לא ישן בלילה מדאגה” מספרים לי אנשים בקליניקה. “מה אפשר לעשות” כולם שואלים.
מציעה מספר כלים מנטליים אשר מטרתם לתת לנו חוויה של שליטה בסיטואציה שאין לנו הרבה שליטה:
- היצמדו לשיגרה. במידת האפשר תמשיכו בחיים הקודמים במיוחד לאור העובדה שבתי הספר ואוניברסיטאות נסגרים עד להודעה חדשה שבוע הבא. נסו למצוא פעילויות שאינן כרוכות במפגש עם קבוצה גדולה של אנשים, קריאת ספרים כן גם דיגיטלים וגם “כמו פעם” עם הילדים, המשיכו בעבודה במידת האפשר. הקליניקה שלי פתוחה אם כי מקפידה עד כמה שניתן לחטא ולנקות ידיות, כסאות, משטחים ומה לא.
- תזונה וספורט– שני תחומים שאנחנו זונחים במהירות בסיטואציה של משבר. מחקרים מציינים את חשיבות תזונה בריאה ופעילות ספורטיבית כמפחיתים חוויה של לחץ ואובדן שליטה.
ממשיכים אבל קצת אחרת- מזג האויר הנהדר כרגע בפלורידה מאפשר לנו לעשות פעילות ספורטיבית בחוץ. אני למשל, על מנת להימנע מאפשרות חשיפה לוירוס החל מהיום ועד להודעה חדשה, מתאמנת מחוץ לחדר כושר. הבאתי מזרון, מגבת ומשקולות והנה אני מתאמנת תחת כיפת השמים. הזדמנות נהדרת לרכיבה משפחתית על אופנים. - צאו לטבע– מזג אויר נהדר מאפשר לנו הזדמנות להיות באויר צח, בטבע, לא בהכרח בסביבת אנשים רבים. עצים, פרחים, ריחות, קולות בעלי חיים מאפשרים לנו חוויה של רוגע ומפחית לחץ. פארקים בפלורידה עדין פתוחים, עלות כלכלית נמוכה. אנחנו למשל יוצאים לקמפינג בסופשבוע עם הילדים.
- רעיון מקסים של חברתי Laura Millsועובד אצלי נהדר בבית. הזמינו פאזל עם כמות חלקים המתאימה לגיל ילדיכם ופזרו על השולחן בסלון. כל פעם שמישהו מהמשפחה עובר ליד השולחן הוא מרכיב כמה חלקים מהפזל. תופתעו לגלות שזה מדליק גם את המתבגרים שבין ילדינו. קשר משפחתי, תחרות, צחוק מפיג לחצים.
- פרדוקס נוראי– וירוס הקורונה יצר מצד אחד בידוד חברתי מאולץ. מצד שני בתקופות של משבר, “הביחד”, תמיכה חברתית חשובה ביותר כחלק מהישרדות והפחתת לחצים.
ולכן זה בדיוק הזמן שהטכנולוגיה באה לעזרתינו. התקשרו דרך FACETIME, SKYPE לחברים, מכרים, שילחו הודעות ודירשו בשלומם. ניתן להיפגש וירטואלית, לתמוך ולהקשיב אחד לשני. - מיינדפולנס – הגל השלישי בטיפול קוגניטיבי- בהביוריסטי מדיציות שונות של מיינדפולנס מציעות דרכים להפחית חוויה של לחץ ולהחזיר תחושה של שליטה. בפוסט הבא אשתף במספר מדיטציות קצרות שאני מוצאת כעוזרות מאוד.
- זמן מול מדיה חברתית וטלויזיה– חשוב להתעדכן בידע חדש. ידע זה כוח ומגביר את חווית השליטה אבל צפו בטלויזיה ובמדיה חברתית במידה סבירה. האינפורמציה חוזרת על עצמה, לא תמיד אמינה ואם נצרכת ללא הפסקה היא עלולה להגביר את חווית החרדה.
8. אנחנו חיים בפלורידה – טלויזיה ישראלית, קבלת ידע בשפה עברית זה נהדר. כולנו דואגים וחושבים על משפחתינו בישראל אבל זיכרו שאנחנו חיים בפלורידה ולא בישראל וחשוב שנתעדכן באינפורמציה על פלורידה
