הפרעת קשב וריכוז במבוגרים

האם אתם מתקשים להתמקד בפרטים, כתוצאה מכך עושים טעויות “טיפשיות”, מתקשים לסיים קריאת ספר או לסירוגין שוקעים בקריאה עד כדי כך שלא שומעים דיבורים או הערות סביבכם, מתקשים בסדר ובארגון, מאבדים דברים, נמנעים מכל מה שקשור בלימודים בתירוצים שונים, מתקשים לרכוש שפה חדשה, מתקשים לשבת במקום לאורך זמן, בעת ישיבות משחקים עם הטלפון סלולרי או מקשקשים על דף, נכנסים לדברי אחרים באימפולסיביות, מרגישים שאתם חכמים אבל לא תמיד בא לביטוי ברמת התיפקוד? אם כן, דעו לכם שאינכם לבד .
הסיבה להפרעת קשב וריכוז אינה ידועה. מניחים כי התסמינים נובעים ממבנה, מלידה, מעט שונה של חדרי המוח. ברפואה נוהגים לומר שככל שיש יותר סיבות כביכול, מעין סיפורים עממיים, שמועות, זה הסימן שעדיין לא יודעים.
הפרעה זו המתבטאת בקשב וריכוז, עם או ללא היפראקטיביות, נפוצה מאוד. היא באה לידי ביטוי בקושי לווסת תגובות והתנהגויות בתחום האישי, הלמידה, חברתי, משפחתי. ברוב המקרים ההפרעה מאובחנת בגיל ילדות, בגיל הכניסה לבית הספר, אך במקרים רבים הסימפטומים קימים מגיל צעיר אך האבחון נעשה באיחור רב, בגיל הבגרות.
מאפייני ההפרעה רבים ומתבטאים בין השאר בקושי להתמקד בפרטים, כתוצאה מכך עושים טעויות “טיפשיות”, מתקשים לסיים קריאת ספר או לסירוגין שוקעים בקריאה עד כדי כך שלא שומעים דיבורים או הערות סביבם, מתקשים בסדר ובארגון, מאבדים דברים, נמנעים מכל מה שקשור בלימודים בתירוצים שונים, מתקשים לרכוש שפה חדשה, מתקשים לשבת במקום לאורך זמן, בעת ישיבות משחקים עם הטלפון סלולרי או מקשקשים על דף, נכנסים לדברי אחרים באימפולסיביות, ועוד. בעבר חשבו שההפרעה נעלמת מאליה בגיל התבגרות וכיום ידוע ששינויים הורמונליים ושינויים במטלות שמתרחשים בגיל מבוגר משנים את הצורה בה באה לביטוי ההפרעה, והיא ממשיכה להשפיע על תחומי חיים רבים: בעבודה, קשרים חברתיים וקשרים זוגיים.
ההפרעה היא נוירולוגית, אינה קשורה ואינה משפיעה על אינטליגנציה ויכולות אישיות אחרות ויצירתיות. הסובלים מההפרעה יכולים להגיע לעמדות בכירות מבחינה מקצועית אך עם זאת, לא קל לפתח קרירה וזוגיות ללא מודעות להפרעה ולהתמודדות עם השלכותיה: דימוי עצמי נמוך וקושי לנהל קשרים מקצועיים ובין-אישיים. למבוגרים עם הפרעת קשב וריכוז יש סיכוי גבוה לפתח חרדה, דיכאון, ובעיות פסיכיאטריות אחרות. המודעות לכך נמצאת בדרגת חשיבות עליונה.
מיטל (39) פנתה אליי לטיפול עקב דימוי עצמי נמוך, קושי לנהל רגשות, ותסכול. היא מביעה כעס במהירות בלי לבדוק את הסיטואציה לעומק. זה בא לביטוי במיוחד במקום עבודתה. מיטל מעצבת פנים מוכשרת, יוצרת קשר מהיר עם לקוחות פוטנציאלים ומצליחה להביא למשרד עבודות חדשות. אך בשלב הביצוע היא אימפולסיבית, נוטה לסיים את עבודתה ללא בדיקה נוספת ואין לה סבלנות ללקוחות עקשנים, דרשנים. היא ביקורתית במקום עבודתה, קובלת שלא מתגמלים אותה כלכלית בהתאם לכישוריה ותרומתה למשרד, לא מאפשרים לה לקבל תפקיד אחראי יותר כמו ראש צוות. הרגשתה תורמת לירידה בדימוי העצמי. היא מעולם לא אובחנה כסובלת מהפרעות קשב וריכוז למרות שבהערכה שערכתי היא ענתה בחיוב לכל הסימפטומים שתוארו. מיטל בת יחידה להוריה, הם תמיד הגנו עליה, לדבריה, במיוחד אמה שגם עזרה לה בלימודים. ליתר דיוק הכינה שיעורים עבורה.
מיטל חשה שקשייה אינם כה חמורים שמצריכים להיעזר בתרופות אך ביקשה עזרה בעיקר בוויסות רגשי. ביחד עמה התמקדנו בגישת מיינדפולנס. טכניקות נשימות, תשומת לב לגוף ולנפש והימנעות משיפוטיות עזרה לה לשלוט באימפולסיביות כלפי הלקוחות, להיות מודעות למה שקורה לה פיזית ונפשית. היא לקחה הפסקות קצרות במהלך העבודה. הקפידה לדבר ברור יותר עם לקוחותיה על מנת שיבינו את הרעיונות שהעלתה ויגיבו אליהם ולא עליה כחסרת סבלנות. תרגול יומי עוזר לה לחזור לשליטה בחייה. מי שסובלים מקשיים דומים וחשים מאבדים שליטה בחייהם אל תהססו לפנות לעזרה מקצועית !