כל מי שהיגר מארץ אחת לשניה יודע שאין זה מעבר קל בדרך כלל. ולאחר שעובר זמן ואתה חש שנקלטת בחברה החדשה, לעיתים קרובות נותרת שאלת הזהות העצמית פתוחה שלך המהגר וגם של ילדיך.

לעיתים הזהות האישית של חלק מהישראלים שהיגרו לארצות הברית ובני הדור השני לא ברורה להם: הם ישראלים? או אמריקאים? גם אלה שהגדירו עצמם יגידו שהם חשים לא נוח עם הבחירה שעשו.  כזו היא סטפני (28) . דור שני בארצות הברית להורים שהיגרו מישראל.

היא פנתה אליי לטיפול פסיכותרפויטי עקב חרדות בעניין מחויבות בקשר זוגי. היא חיפשה פסיכותרפיסטית דוברת עברית, ישראלית במקור (״כדי שכשאספר לך על הבית שבו גדלתי תדעי ישר על מה מדובר״).  השיחה מתנהלת באנגלית מהולה בעברית, מיקס לא מתוכנן בין שתי השפות.

סטפני מספרת שיש לה בן זוג קבוע כבר שנה והם שוקלים לעבור לגור ביחד. הבעיה שלה היא שבן זוגה ״חצי יהודי רק מצד האב״ והוריה מפעילים עליה לחץ לעזוב אותו כי הוא לא יהודי.

הוריה היגרו לארצות הברית לפני יותר מ-20 שנה ומבחינת חשיבה תרבותית נשארו בישראל. רוב חברותיה שהן בנות להורים שנולדו בארצות הברית טרם נישאו ואין היא חשה חריגה. היא לא שומעת מחברותיה “הורי לוחצים עליי” להינשא. להיפך הלחץ מההורים הוא בכיוון מציאת עבודה עם שכר גבוה.  סטפני מתקשה לעמוד בלחץ של הוריה ובעצמה חווה חרדה ממחויבות בקשר זוגי. ״אני לא יודעת מה לעשות ומי אני: אמריקאית, אמריקאית-ישראלית, או אולי יהודיה חילונית״.

הגירה היא שלב מעבר בחיים הכולל השלכות על בניית הזהות העצמית ועל התפקוד הפסיכולוגי, המשפחתי, החברתי והתרבותי שלנו. זהות עצמית היא תמונה שהאדם בונה על עצמו במהלך חייו והמבוססת על חוויות, זיכרונות ותפיסות. בזהות עצמית נכללות שאלות כמו: מי אני כאדם? מי אני בקשרים חברתיים שלי? מי אני מבחינת אמונות ואדיאולוגיות?

הזהות העצמית מתפתחת דרך יחסים עם ההורים ועם דמויות סביבנו ויוצרת חיבור ביני לבין הסביבה בה אני חי. לכן כאשר הזהות האישית, החברתית או האדיאולוגית תרבותית של הורה מהגר אינה בהירה, או אינה בהלימה עם הסביבה, תהיה לכך השפעה על ילדיו.

סטפני חשה חלק מהחברה האמריקאית. יחד עם זאת בבית הוריה מתנהגים כאילו הם גרים בישראל: הם מדברים בעיקר עברית, או באנגלית משובשת אחרי 20 שנה בארצות הברית. בחוג חבריהם כולם ישראלים, הם צופים בעיקר בערוץ טלוויזיה ישראלי ואפילו מעצבים את הבית שלהם בסגנון ישראלי.

בשיחות אנחנו בודקות ביחד מה היא רוצה, מה הציפיות שלה מעצמה, מחיים זוגיים. האם היא צריכה לבחור בין זהות ישראלית או אמריקאית או שהיא יכולה לשלב בין הזהויות השונות. האם קושי בבחירת בן זוג מקורו בנושא הזהות העצמית או קימים קשיים נוספים.

בני הדור השני יכולים להיות בד בבד מבחינת זהותם האישית כחלק אינטגרלי בחברה האמריקאית ומהחברה הישראלית או היהודית בארצות הברית. אין בכך סתירה, אלא להיפך עושר. התפיסה שחייבים לבחור: אני או ישראלי או אמריקאי יוצרת תחושה של בלבול ותסכול כי הבחירה לא תמיד אפשרית. אפשר וניתן לחיות בשלום גם בין שני העולמות.