״איזה כיף יש לי אח /אחות״. במערכת יחסים בין אחים אנחנו מתנסים בשיתוף פעולה, באחריות, בתחרות, קנאה, אהבה, למידת פתרון קונפליקטים ועוד. במקביל לקשר עם ההורים כדמויות משמעותיות בחיינו, ההתנסות בין האחים בילדות תשפיע בעתיד על יחסינו עם בן/ת הזוג.

עפר (37) ומירב (29) פנו לטיפול זוגי עקב קשיי קומוניקציה. הם מאוהבים, רוצים לחיות ביחד, אבל רוב הזמן הם רבים ועד לרמה של ״מי יוציא זבל״. לעפר יש אח אחד צעיר ממנו רק בשנתיים, לכן הם תמיד שיחקו ביחד, רוב החברים שלהם היו משותפים. להוריו המצב הזה היה נוח והם לא עודדו נפרדות בין האחים.

שניהם שיחקו כדורגל באותו מועדון (״אפילו שאחי לא התאים לרמה של הקבוצה”). לאחר מכן הם עברו לשחק כדורסל ביחד ובבית ספר הם למדו באותה מגמה. עפר חש קרוב מאוד לאחיו אך מתאר לא מעט מריבות ביניהם בגיל ילדות: קנאה (״אחי תמיד התווכח איתי וההורים אמרו שאני הבכור לכן אני צריך לוותר לו״). “אחי ידע תמיד להוציא את עצמו נקי מהמריבות, האשים אותי שאני התחלתי, וההורים אמרו לי לוותר. במתמטיקה עזרתי לאחי בשיעורי הבית ולפעמים הוא קיבל ציון גבוה משלי. זה שיגע אותי”.

ד”ר איריס כידן, פסיכותרפיסטית חקרה את התרומה והקשר של יחסים בין אחים ליחסים בנישואין. אחים מתנסים בין השאר בשיתוף פעולה בתוך המשפחה, ברגשות של אהבה, קירבה, קנאה, אחריות, תחרות, בפתרון קונפליקטים ודומיננטיות. היא מצאה כי במקביל לקשר עם ההורים כדמויות משמעותיות בחיינו, ההתנסות בין האחים בילדות תשפיע בעתיד על יחסינו עם בן/ת הזוג. דומיננטיות של יחסי קונפליקט ותחרותיות מעצימים את הפחד מאינטימיות בנישואין, ושביעות רצונם מהנישואין נמוכה, כמו גם יכולתם לראות את בן/בת הזוג כדמות שמספקת ביטחון, נוחות וקרבה.

במערכת היחסים עם מירב מציין עפר סיטואציות דומות בהן הוא נאלץ לוותר ״למען שלום בית״ ולא בגלל שהוא באמת רוצה. מירב היא בת יחידה, כישרונית, קיבלה חום ואהבה מהוריה, אבל רק לאחר שנישאה התחילה להבין שלחיות עם אדם נוסף פירושו שאין היא יכולה לעשות כל מה שהיא רוצה, אלא צריכה להתחשב בעפר. לדבריה, קשה לה במיוחד שהוא מנסה ״לנהל אותה כאילו היא עוד עובדת במשרדו״.

בשיחות עפר העלה זיכרונות מיחסיו עם אחיו ומירב העלתה חוויות כבת יחידה וכיצד חוויות אלו מקרינות על נישואיהם. ״כשמירב מתווכחת איתי אם לקנות משהו אני רואה מולי את אחי ולא את אשתי ומיד קופצות לי בראש מריבות שהיו לי עם אחי, ואימא שלי אומרת לי תוותר לו, אתה הגדול״. וכמובן כעת אני כבר לא מוכן לוותר. גם אצל מירב, בעת מריבות, עולה מחשבה ״מה פתאום עפר מתפרץ עליי? מה אעשה עם הריב הזה עכשיו”. ככל ששניהם החלו להיות מודעים לקשר בין מערכת אחאים ומערכת הזוגית שלהם החל אצלם תהליך השינוי.

מאבקי כוח ושליטה בין בני זוג הם לעיתים שאריות ממאבק בין אחים. כהורים חשוב שנזכור כי קונפליקט ותחרות מתקיימים בין אחים בילדות, ללא קשר בהכרח בין הורה לילד אלא, קשורים למהות יחסים בין אחים. עזרה מצד ההורים לניהול נכון של קונפליקטים ותחרותיות של ילדינו יכול לעזור להם בעתיד לקיים כמבוגרים קשר אינטימי-רומנטי בריא עם בן/בת הזוג.