פוחדים לקבל החלטות?

by | Sep 6, 2016 | All, Hebrew, life Change, Newspaper Articles, Young Adult

מה קורה לנו שלעיתים קרובות כל כך קשה לנו לקבל החלטות? הרי יום-יום אנחנו עושים החלטות קטנות כגדולות, כמו מה לאכול לארוחת הבוקר, איפה לגור, איזה מכונית לקנות. אומנם יש החלטות שקל לקבל או הן מוכתבות לנו (למשל, זמן הצלצול בבית הספר) אך יש החלטות שתלויות רק בנו ובעלות משקל מכריע לעתידנו.

יעל (41) נתקפת בחרדה לפני קבלת החלטה. היא פוחדת לטעות ומתייעצת עם כל מי שנמצא לידה או פוגשת באקראי: איזה בגד לקנות, איזה מתנה לבחור לחברה, לאיזה בית ספר ילכו ילדיה, היכן תעבוד ועוד. “אני חושב משמע אני טועה” הוא ספרם של ד”ר חיים שפירא וד”ר גייל גלבוע פרידמן על תהליכי קבלת החלטות.

יום-יום אנחנו עושים החלטות קטנות כגדולות, כמו מה לאכול לארוחת הבוקר, איפה לגור, איזה מכונית לקנות. יש החלטות שקל לקבל או הן מוכתבות לנו (למשל, זמן הצלצול בבית הספר) ויש החלטות שתלויות רק בנו ובעלות משקל מכריע לעתידנו. כולנו חווים קושי מסוים בתהליך קבלת החלטות. אך יש אנשים שחווים קושי רב שמעכב ומפריע למהלך חייהם ועד אי יכולת לקבל החלטה.

ביחד עם יעל אנו מנסות לתרגל עבורה פעולה פשוטה לכאורה שמצריכה קבלת החלטה: לדוגמה, האם היא תקבל הצעת עבודה כמחנכת כיתה א’ בבית ספר קרוב לביתה במשכורת נמוכה יחסית או כמחנכת בחטיבת ביניים לפי השכלתה ובמשכורת גבוהה אך במרחק כשעה מביתה?

תהליך קבלת החלטה מורכב מהערכה כמה זמן ייקח לה לאסוף מידע, האם יש לה אפשרות לזהות את היתרונות והחסרונות בין הבחירות שתעשה וכמה זמן היא תיתן לעצמה להתלבט עד לקבלת ההחלטה.

אך מה הקושי של יעל בתהליך קבלת החלטה? יעל ביצעה החלטות בחייה על בסיס שיקולים שהיו לדעתה מוטעים: למשל בחירת האוניברסיטה בה היא למדה, אוניברסיטה אונליין בה היה לה קל יותר להשיג ציונים, בחרה לעבוד כעוזרת מורה במשך מספר שנים כי חששה שלא תעמוד בעומס ואחריות של מורה לכן כיום חסר לה ניסיון בעבודה כמורה. אכן החלטות מסוימות שעשתה בצעירותה פגעו ברמה המקצועית שלה ומשפיעות על קבלת החלטה שלה בהווה וכתוצאה מכך היא חווה חוסר ביטחון. יעל כל כך חרדה מפני קבלת החלטה שגויה עד שהחלה להימנע לחלוטין מלקבל החלטה לבד ומשאירה תפקיד זה לבן זוגה. אבל אחרי שהוא מחליט עבורה היא כועסת ומתוסכלת שכך שהחלטות שהיא חשבה לקבל הן לא שלה. וכך לאט-לאט החלה להימנע ממצבים בהם תאלץ לקבל החלטה והחלה למצמם את פעילויותיה.

בשלב הראשון בשיחות תירגלנו תהליכי חשיבה בקבלת החלטה לגבי בחירת מקום העבודה: למשל מה הקושי שהיא חווה, זיהוי היתרונות מול החסרונות בקבלה של החלטה כזו או אחרת, ומה הן המחשבות שגורמות לה לחרדה מפני החלטה. יעל למדה להחליף חרדה במחשבות אשר מאפשרות לה להרגיש שליטה ורגיעה: “לא יקרה לי כלום אם אקבל החלטה מסוימת ולא אחרת” אמרה. “הרי אוכל תמיד לשנות את ההחלטה”. יעל מזהה שלב אחר שלב היכן היא תקועה ולמדה להפעיל אסטרטגיות של הרפיה ונשימות בזמן שהיא חווה חרדה. בעזרת הרפיה ונשימות מביאה עצמה לשליטה ועשתה את ההחלטה לעבוד כמחנכת בחטיבת ביניים.