פוחדים לקבל החלטות- חלק 2

by | May 20, 2021 | All, Anxiety, Hebrew, life Change, Newspaper Articles, Young Adult

Take the Wrong Decision

סוף סוף קיבלתם החלטה ומתברר שהיא שגויה. אז מה עושים כשמקבלים החלטה שמתבררת לאחר מכן כשגויה? בשיחות עמי הצליחה יעל להתגבר על פחדיה, ובחרה לעבוד בבית ספר רחוק ממקום מגוריה. שימחה אותה ההבנה שבחרה בהחלטה נכונה, שעבודתה מאתגרת, מצריכה ממנה חשיבה ויצירתיות. אבל מה תעשה יעל שקיבלה החלטה ובמהלך השנה מגלה שההחלטה שקיבלה היתה שגויה?  לקריאת המאמר המלא לחץ כאן

סוף סוף קיבלתם החלטה ומתברר שהיא שגויה. מה קורה כשמקבלים החלטה שגויה? יעל (41) התלבטה בין ההצעה לעבוד כמחנכת כיתה א’ בבית ספר שקרוב לשכונת מגוריה ובמשכורת נמוכה יחסית להשכלתה, ובין לחנך כיתה בחטיבת ביניים לפי השכלתה ובמשכורת גבוהה אך במרחק כשעה נסיעה מביתה. בשיחות עמי יעל הצליחה להתגבר על פחדיה, ובחרה לעבוד בחטיבת הביניים. שימחה אותה ההבנה שבחרה בהחלטה נכונה, שעבודתה מאתגרת, מצריכה ממנה חשיבה ויצירתיות.

יחד עם זאת הספיקו לה כמה חודשי הוראה כדי לחוות שגרה, בה מצאה עצמה זמן רב בפקקי תנועה. היא נאלצה לצאת מביתה מוקדם כל בוקר, עוד לפני שילדיה קמו. היא חוותה כל יום מתח רב בנסיעה וחששה שמא בדרך חזרה היא תאחר לאסוף את ילדיה מבית הספר ומהחוגים. היא נערכה מראש לכל קושי ואפילו תיאמה עם בעלה ועם כמה מחברותיה שיעזרו לה בשעת הצורך, רק לא תיארה לעצמה כי פקקי התנועה כה כבדים. כתוצאה מכך יעל מבינה כי למרות שנערכה לעומס ולקשיים הצפויים, כאימא ההחלטה שקיבלה הייתה שגויה. המודעות לכך הכניסה אותה לסערת רגשות, יצרה אצלה שוב חרדות, פחדים וחוסר אונים. יעל ביקשה לחזור אליי לשיחות. תרגלנו שוב נשימות, הרפיה, החלפת חרדה במחשבות שיאפשרו לה שליטה ורגיעה: “אוכל לשנות החלטה”.

אז מה עושים כשמקבלים החלטה שמתבררת לאחר מכן כשגויה? ראשית לפעול מיד ולא להתמהמה. אם לא מבצעים שינוי מנציחים קושי, אכזבה, חוסר שביעות הרצון. יעל חוששת לעזוב את עבודתה. קשה לה לוותר ויעל חווה תחושה של התפשרות. אנו בוחנות ביחד שוב את היתרונות והחסרונות, ומה סדרי החשיבות של הערכים בחייה. ערך משפחה הוא ערך עליון מבחינתה ויעל בוחרת בשלב זה בחייה בו ילדיה עדיין צעירים לעבור לעבוד קרוב לביתה וכבר מתחילה לברר ולבחון אופציות קיימות.

השלב הבא: להתחיל בשינוי זמני שיכול להקל עד לביצוע שינוי מלא. לכן יעל לא עוזבת את בית ספר לפני סיום שנת הלימודים. ובינתיים היא גייסה את בעלה שייצא מוקדם יותר מעבודתו כדי להיות עם הילדים ותיאמה עם חברה שעזרה לה בשאר הימים בהסעה של הילדים במידה ולא תגיעה בזמן עקב הפקקים.

שלב שלוש: חשוב לעשות הערכה מחודשת ולבחון שוב את דרך קבלת החלטה. ההחלטה היתה נכונה ליעל במובנים רבים אך לא התאימה כנראה למצב שנמצאת בו יעל כשילדיה צעירים ולא עצמאים. האם ניתן היה למנוע החלטה שגויה, ומה לעשות על מנת שלא לטעות שוב בעתיד. במקרה של יעל היא היתה מודעת לפקקי התנועה אך לא יכלה לדעת שפקקי תנועה שהחלו באזור מגוריה יוחרפו עקב כניסת משפחות רבות לבנינים החדשים שנבנו בשנה אחרונה. יעל חשה מתוסכלת, מאוכזבת ולחוצה מכך שעליה לבצע שינוי נוסף בחייה, אך בד בבד חשה הקלה מסוימת מכך שניסתה והתקבלה לעבודה שרצתה, ועשתה בעצמה החלטה חדשה – לא להמשיך.

בכל העולם אנשים מקבלים כל הזמן החלטות חדשות ולעיתים מקבלים החלטות שמתבררות כשגויות, וזאת שגרת חיינו. ביחד עם זאת, לרובנו קשה להודות בטעויות. לעומת זאת כשאנו מודים בהחלטה שהתבררה בהמשך כשגויה ועושים את השינוי מהר מבלי לדחות, פעמים רבות ההחלטות הבאות יקדמו אותנו.